Så fungerar bergvärme
Värmen finns djupt nere i berggrunden. För att kunna nå den måste man borra ett hål på 70-200 meter, dit man för ner ett rör. Det kallas för en energibrunn. Röret gör det möjligt för en vätska som är an blandning av 60 procent vatten och 30 procent etanol, att cirkulera ner till berggrunden och upp igen. När vätskan rinner ner är den kall, men när den kommer upp är den uppvärmd och klar att användas.
För att ta vara på värmen använder man en värmepump som sedan pumpar ut vätskan i bostaden. När värmen utvunnits pumpas den kalla vätskan ner till berggrunden igen för att värmas upp på nytt. Processen kan sammanfattas enligt nedan:
- Man borrar ett hål på 70-200 meter
- Ett rör förs ner
- Vätskan i röret värms upp av bergvärmen
- Vätskan pumpas upp med hjälp av en pump
- Värmen utvinns ur vätskan
- Värmen pumpas ut i bostadens värmesystem
- Vätskan pumpas återigen ner i berggrunden
RO1T-avdrag vid installation av bergvärme
Du som vill installera bergvärme kan som nämnt ha rätt till ROT-avdraget. Det är en skattereduktion och tilldelas villaägare som väljer att renovera, bygga om eller bygga till det egna hemmet eller fritidshuset. ROT-avdraget kan även gälla om du äger en bostad som dina föräldrar bor i.
ROT-avdraget gäller arbetskostnaden, inte den totala kostnaden. Du kan således inte få något avdrag för utrustningen eller materialet som används, men kostnaderna för borrning och installation av systemet räknas in. För att ha rätt till ROT-avdraget behöver du leva upp till nedanstående krav:
- Du är myndig
- Du betalar skatt i Sverige, inklusive för inkomster från utlandet
- Du har betalat skatt för taxeringsåret
- Du äger bostaden och tomten där bergvärmen ska installeras
- Fastigheten är minst 5 år gammal
- Installatören har F-skattesedel
- Installatören är inte en närstående person
Hur går installationen till?
Att installera bergvärme är en relativt enkel process. Det hela tar några dagar och varken din trädgård eller bostad blir särskilt påverkad. Installationen av bergvärme går till enligt nedan:
- Konsultation. Innan installationen kan påbörjas behöver du och installatören diskutera dina förutsättningar och önskemål. Hur djupt man behöver borra, var i trädgården det ska ske och mycket mer behöver vara tydligt för er båda.
- Hembesök. För att installatören ska kunna se vilka konkreta möjligheter som finns krävs även ett hembesök. Då kan ni tillsammans titta på olika alternativ och komma fram till rätt beslut.
- Offert. Installatören kommer sedan att ge dig en konkret offert. Där kan du se hur man föreslår att installationen ska se ut, priser, tidsplan, o.s.v. Offerten är givetvis kravlös.
- Beställning av tjänst. När du godkänt offerten beställer du installationen. Den kan påbörjas enligt överenskommelsen med installatören.
- Installation av bergvärme. I det här steget börjar installatören borra ner till berggrunden och installera röret. Det här tar i regel 1-2 dagar. Du behöver inte oroa dig för eventuella skador på din gräsmatta eller trädgård i övrigt. Endast en ytterst liten del av din tomt kommer att bli påverkad av installationen och det är några få decimeter som utgörs av energibrunnen och det närliggande området. När arbetet är slutfört kommer det att vara ännu mindre synligt.
- Genomgång av värmesystem. Efter installationen är det dags för dig att se det utförda arbetet. Installatören kommer även visa dig hur värmepumpen fungerar och ta med sig den gamla värmeanläggningen, så att du slipper tänka på den. Idag finns det dessutom möjlighet att styra värmepumpen via appar. Om du är intresserad av en sådan tjänst kan installatören hjälpa dig även med den.
- Se över garanti. När hela arbetet är slutfört bör du få en garanti. Det kan fungera på olika sätt hos olika företag, men en seriös installatör ger alltid en säkerhet på arbetet. Du bör naturligtvis säkerställa att du får en tillfredsställande garanti redan innan du ingår avtal med en installatör.
Så får du bästa möjliga värmelösning
Idag finns det en hel del firmor som kan installera bergvärme. Just därför kan det vara svårt att veta vilken firm man bör välja. Du bör alltid satsa på installatören som känns bäst för dig, men det finns några särskilda aspekter som bör tas i beaktande när du väljer. För att optimera dina chanser att få bästa möjliga installation rekommenderar vi att du funderar på nedanstående frågor:
- Har du jämfört flera installatörer med varandra? Som ett första steg bör du alltid jämföra olika företag. Att installera bergvärme är en stor investering, så det är viktigt att du tar dig tid att titta på vilka alternativ som finns. Hos oss på Bergvärmeofferter är du välkommen att fylla i dina uppgifter, så levererar vi offerter från olika firmor. Då kan du titta igenom allihop i lugn och ro utan krav på motprestation. Du kan sedan kontakta de företag som verkar mest intressanta.
- Bör du välja bergvärme eller jordvärme? Det som är av allra största vikt är att undersöka om bergvärme verkligen är det bästa alternativet för dig. Det finns nämligen andra miljövänliga alternativ som kan fungera bättre i vissa fall, exempelvis jordvärme. Här handlar det främst om var i landet du bor samt hur berggrunden ser ut under din bostad. Bergvärme passar allra bäst för den som bor i ett kyligare klimat och vars bostad finns på urberg. Om du bor på exempelvis Öland eller Gotland är bergvärme inte alltid det bästa alternativet.
- Hur djupt skulle man behöva borra? Du bör även veta hur djupt man skulle behöva borra. Den här aspekten har också att göra med markförhållandena. Om bostaden är byggd på urberg kan det räcka med så lite som 70 meter, men om det förekommer mycket kalksten i berggrunden behöver man borra djupare. Det kan vara så att man behöver borra 200 meter och då blir även priset högre. Borrhålets djup beror även på hur stor bostaden är. Ju mer värme som behövs, desto djupare behöver man borra. En större bostad kan alltså kräva en djupare energibrunn.
- Vilken dimensionering skulle du behöva? Med dimensionering menas att beräkna hur mycket värme du förbrukar, vilken typ av värmepump som behövs och hur djupt man behöver borra. Beräkningen utförs av dig och installatören. Dimensioneringen är viktig för att installationen ska bli så effektiv som möjligt. För att värmekostnaderna ska bli så låga som möjligt är det viktigt att pumpen som används varken är för stark eller för svag. Det är också viktigt att energibrunnen är tillräckligt djup.
- Har installatören goda referenser? Innan du anställer ett visst företag är det klokt att fråga om referenser. En seriös firma bör ha gott om goda referenser, så det bör inte vara något problem. Vi rekommenderar att du även ringer upp firmans kunder och hör om de är nöjda med installationen. Är det så att en installatör inte har några referenser är det bäst att välja en annan. Även om firman skulle vara ny och sakna referenser av den anledningen bör du fundera på om det är värt risken.
Vanliga frågor
Hur mycket kostar det att installera bergvärme?
Att installera bergvärme kostar i regel mellan 100 000 kr och 200 000 kr. Den exakta kostnaden beror på vilken installatör du anlitar, hur djupt man behöver borra, vilken värmepump du väljer, markförhållanden och en rad andra faktorer.
Hur vet jag om bergvärme är rätt val för mig?
Om du har ett vattenburet värmesystem eller vattenburen golvvärme är bergvärme ett bra alternativ för dig. Det gäller framförallt om du konsumerar 20 000 kWh el eller mer per år. En annan aspekt att ta i beaktande är var du bor. Du som bor i ett kallare klimat får i regel mest nytta av bergvärme. Även berggrunden som en bostad är byggd på kan vara av betydelse. Eftersom större delen av Sveriges berggrund är urberg är bergvärme ett bra val för väldigt många konsumenter. Har du en bostad på en annan typ av berggrund, exempelvis en som är rik på kalksten, behöver man borra djupare, men det kan också fungera.
Vad är skillnaden mellan bergvärme och jordvärme?
Bergvärme innebär att man använder värme som lagrats i berggrunden. Man gräver en energibrunn på 70-200 meter för att nå värmen, som sedan pumpas upp. Jordvärme kräver däremot inte att man borrar så djupt. I det här fallet borrar man ungefär en meter, men på en betydligt större yta. Istället för att använda en slang på 70-200 meter som förs in i en energibrunn används en lång slang som grävs ner på en meters djup. Den tar upp cirka 300-500 kvadratmeter. För att installera jordvärme behöver du alltså ha en större tomt. Eftersom installationen inte får gå nära tomtgränsen rekommenderas en tomt på 400-600 kvadratmeter för installation av jordvärme. Vid bergvärme spelar tomtens storlek i princip ingen roll.
Hur kan bergvärme kyla ner en bostad?
För att värma upp bostaden pumpas en vätska ner i berggrunden där den värms innan den pumpas upp igen. Sedan pumpas den ut i värmesystemet och värmer upp bostaden via elementen. När man istället vill ha kall luft i bostaden låter man det kalla vattnet pumpas till fläktkonvertorer genom en växlare. Då åker det varma vattnet tillbaka ner i berggrunden, medan det kalla förblir uppe, där det får en kylande effekt i bostaden.
Räcker bergvärmen till alla?
En vanlig fråga är huruvida bergvärmen i ett visst område skulle kunna ta slut om många konsumenter väljer att använda sig av resursen. Det rekommenderas visserligen att grannar inte borrar för nära varandras tomtgränser, utan att man väljer en plats som är minst 20 meter ifrån en annan energibrunn. Däremot finns det ingen anledning till oro, utan det finns tillräckligt med bergvärme åt alla. Solens energi lagras i berggrunden varje år, så även energin som förbrukas fylls på igen.